Autostrada Bechtel se inaugureaza neterminata si cu restrictii de viteza

01-12-2009

Cei 42 de kilometri din autostrada Transilvania care vor fi inaugurati, astazi, de premierul Emil Boc si ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, nu sunt finalizati si nici verificati in laboratoarele de specialitate din Compania de Autostrazi. In cazul in care soferii vor avea la dispozitie cei 42 km de autostrada, de la intrarea in Turda påna la Gilau, acestia nu vor putea sa circule cu mai mult de 100 km/ora, din cauza restrictiilor de viteza impuse. Pe cei 42 km de autostrada nu s-au terminat de montat parapetii si indicatoarele rutiere si nu este finalizat nici un pasaj, desi astazi este inaugurarea.  

Astazi, asistam la realizarea “epocala” a Guvernului Emil Boc, respectiv inaugurarea celor 42 km din autostrada Trasilvania. Pentru acest tronson, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a scos din vistierie aproximativ 520 milioane de euro, fata de 343 milioane de euro, costuri anuntate initial pentru intreg tronsonul Campia Turzii-Gilau, in lungime de 54 km.
Surse autorizate ne-au declarat ca Politia Rutiera din Cluj-Napoca a recomandat sa nu se dea drumul circulatiei pe cei 42 km de autostrada intre Turda si Gilau, daca nu sunt montate toate elementele de siguranta, respectiv marcaje rutiere, parapeti si indicatoare. “Trebuie infiintata o comisie care sa verifice calitatea asfaltului. Aceasta comisie trebuie sa colecteze probe din asfalt si sa verifice in laborator densitatea mixturii si anumite criterii de calitate. Nu s-au facut aceste analize si cel mai probabil ca se va circula cu o limita de viteza de maximum 100 km/ora, fata de 130 km/ora viteza maxima admisa pe autostrada. Poate la vara se va putea circula cu aceasta viteza, daca se va constata ca au fost respectate criteriile de baza privind turnarea asfaltului. Sectorul de autostrada Drajna-Fetesti s-a dat in folosinta la trei luni dupa ce a ajuns in stadiul in care se afla in prezent cei 42 km de autostrada din tronsonul Turda-Gilau. Nu exista nici o parcare pe cei 42 km de autostrada, nu sunt finalizate pasajele, nici macar nu pot intoarce soferii”, ne-au declarat surse autorizate.
Atat cei 54 km de autostrada din tronsonul 2 B Campia Turzii, cat si cei 64 km de autostrada ar fi trebuit sa fie finalizati peste trei luni. “Contractul spune ca in 28 februarie 2010 trebuia sa avem aproape 120 km din autostrada Transilvania. Nici jumatate din cei 120 km de autostrada nu vor fi finalizati pana la 28 februarie 2010. Chiar daca lucrarile la autostrada Transilvania au inceput din 2004, americanii de la Bechtel a tras tare in ultimele luni pentru finalizarea celor 42 km de autostrada”, ne-au spus sursele citate.

Bretele provizorii de 800.000 euro la capatul autostrazii
In zona Gilau, la capatul celor 42 km de autostrada, vor exista bretele provizorii. “Din buzunarul cetatenilor sunt construite acele bretele. Ele vor fi demolate dupa ce se construiesc bretelele din proiect. Cu tot cu asfaltul turnat, cele doua bretele costa cel putin 800.000 de euro. La ce buget are premierul Emil Boc isi permite sa mai arunce pe geam 800.000 de euro”, ne-au mai declarat sursele. Potrivit acestora, americanii ar trebui sa plateasca statului cel putin 230 milioane de euro pentru ca au depasit valoarea contractului si nu a existat nici o aprobare de la Guvern pentru depasirea sumelor prevazute. “In contract este prevazuta suma de 340 milioane de euro pentru toti cei 54 km de autostrada din tronsonul Campia Turzii-Gilau. Pana in prezent, CNADNR a cheltuit circa 520 milioane de euro numai pentru 42 km de autostrada. Cei 42 km se afla pe o zona de campie si deal. Normal ar fi fost ca acei 42 km de autostrada sa coste circa 7 milioane de euro/km, nu 20 milioane de euro/km”, ne-au explicat sursele.

Mircea Badea considera ca a castigat pariul cu Emil Boc
Chiar daca nu sunt finalizati complet cei 42 km din autostrada Transilvania, oficialii Ministerului Transporturilor au anuntat ca au pregatit pene de strut pentru realizatorul tv Mircea Badea. Acesta a declarat, in urma cu cateva luni, ca va defila doar cu niste pene de strut lipite in partea dorsala a corpului in Piata Victoriei din Capitala, in cazul in care Guvernul Boc va reusi sa finalizeze cei 42 km din autostrada Transilvania, in 2009. “Avem penele de strut pregatite pentru Mircea Badea. Penele de strut vor fi vopsite in roz”, ne-au declarat oficiali din MTI.  Mircea Badea considera insa ca Executivul Boc a pierdut pariul, pentru ca cei 42 km de autostrada nu sunt finalizati.

Stefan Etves